E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Mäkké pevné látky, tuhé gély alebo biele či sivé prášky.

Použitie:

Vďaka rozhodnutiu FDA sú od roku 1982 využívané ako zložky ochranných povlakov na rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Rovnako plní úlohu emulgátorov, stabilizátorov a látok určujúcich štruktúru, čo zahŕňa aj udržovanie peny, a tiež v pekárenských a cukrárenských výrobkoch, mrazených krémoch, niektorých omáčkach, šalátových zálievkach, práškovom a ochutenom mlieku, margaríne, majonézach.

Výroba:

Estery sacharózy sa vyrábajú reakciami cukrov s rôznymi mastnými kyselinami.

Zdroje:

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies