E472 - Estery mono a diglyceridov mastných kyselín a, b, c, d, e, f

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Ide o širšie spektrum zlúčenín, ktorých skupenstvo sa pohybuje od čírych a nestálych kvapalín, cez biele či žltkasté a viskózne až k hnedastým a svetlo hnedým; z hľadiska pevnejších látok potom tvoria žltkasté vosky až biele či svetložlté pevné látky.

Použitie:

Všetky estery mastných kyselín sú emulgátory, ktoré zlepšujú vlastnosti potravín. Estery A (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou octovou) sú obsiahnuté v stužených tukoch, v práškovej šľahačke a používajú sa na ošetrovanie mastných výrobkov a ovocia pred vzdušným kyslíkom. Estery B (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou mliečnou) sú využívané v sypkých zmesiach na pečenie, v práškovej šľahačke a v pekárskych výrobkoch. Estery C (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou citrónovou) využíva pekársky priemysel, sú obsiahnuté v potravinách s vysokým obsahom tuku, zabraňujú žltnutiu potravín a pôsobia ako antioxidanty. Estery D (mono- a diglyceridy mastných kyselín s kyselinou vínnou) sú ako emulgátory využívané veľmi zriedka. Esterov E (mono- a diglyceridov mastných kyselín s kyselinou mono- a diacetylvinnou) aj esterov F (zmiešaných esterov mono- a digylceridov mastných kyselín s kyselinami octovou a vínnou) sa tiež využíva v pekárstve – na spevnenie chlebového cesta a ďalších výrobkov. Estery E sa navyše pridávajú do tukov a olejov, aby znížili ich prskavosť pri zahriatí.

Výroba:

Všetky sa pripravujú čiastočnou esterifikáciou glycerolu niektorými prírodnými mastnými kyselinami a látkami špecifickými pre vznik požadovaného esteru (napr. kyselinou mliečnou, octovou, citrónovou, vínnou či acetylvinnou).

Zdroje:

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies