E466 - Karboxymetylcelulóza

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

Vyskytuje sa v podobe bieleho až žltobieleho prášku či zrniek bez zápachu.

Použitie:

Slúži ako zahusťovadlo v pudingoch, rôznych náplniach a nátierkach, spomaľuje rast cukrových kryštálov v cukrových polevách a sirupoch, zväčšuje objem a predlžuje trvanlivosť sladkých pekárenských výrobkov. Funguje ako stabilizátor emulzií v šalátových zálievkach, polievkach, omáčkach a syroch, dodáva objem a výraznejšiu chuť nízkokalorickým pokrmom a pridáva sa do nízkokalorických perlivých nápojov, v ktorých viaže oxid uhličitý. Schopnosť karboxymetylcelulózy viazať vodu určuje jej využitie v zmrzlinách a iných mrazených sladkostiach alebo pri rozpúšťaní želatíny. Používa sa ako základ jedlých povrchových filmov, ktorými je ošetrované ovocie a zelenina, pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov, pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach a okrem toho sa objavuje ako prísada v niektorých salámach.

Výroba:

Vyrába sa chemickým pozmenením prírodnej celulózy.

Zdroje:

KFDA - Korea Food Additives Code - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies