Som tak prázdny.
Vyskytuje sa v podobe bieleho až žltobieleho prášku či zrniek bez zápachu.
Slúži ako zahusťovadlo v pudingoch, rôznych náplniach a nátierkach, spomaľuje rast cukrových kryštálov v cukrových polevách a sirupoch, zväčšuje objem a predlžuje trvanlivosť sladkých pekárenských výrobkov. Funguje ako stabilizátor emulzií v šalátových zálievkach, polievkach, omáčkach a syroch, dodáva objem a výraznejšiu chuť nízkokalorickým pokrmom a pridáva sa do nízkokalorických perlivých nápojov, v ktorých viaže oxid uhličitý. Schopnosť karboxymetylcelulózy viazať vodu určuje jej využitie v zmrzlinách a iných mrazených sladkostiach alebo pri rozpúšťaní želatíny. Používa sa ako základ jedlých povrchových filmov, ktorými je ošetrované ovocie a zelenina, pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov, pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach a okrem toho sa objavuje ako prísada v niektorých salámach.
Vyrába sa chemickým pozmenením prírodnej celulózy.