E464 - Hydroxypropylmetylcelulóza

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

Pevná látka vo forme prášku alebo zrniek béžovobielej farby. Pri rozpustení vo vode vytvára koloid.

Použitie:

Táto substancia je využívaná ako stabilizátor, emulgátor, zahusťovadlo v pekárstve a pri výrobe cukroviniek. V pekárskych výrobkoch na seba tiež viaže vodu a znižuje vstrebávanie tukov pri smažení. Tvorí zložku povrchových potravinárskych filmov a pridáva sa do hlboko zmrazených potravín, mrazených polotovarov a pokrmov určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Mimo potravinársky priemysel sa látka pridáva do lepidiel, farieb, kozmetiky či očných kvapiek.

Výroba:

Pripravuje sa chemicky z celulózy.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Hypromellose - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]

Cookies