E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Modifikované škroby a zahusťovadlá
Charakteristika:

Trifosforečnany majú podobnú vlastnosť ako Difosforečnany, viazať vodu. Ide o regulátory kyslosti či tlmivé roztoky rozpustné vo vode.

Použitie:

Trifosforečnany sa najčastejšie pridávajú do mäsových výrobkov, pretože majú schopnosť viazať a udržiavať v nich vodu. Nachádzajú sa tiež v sladkostiach, majonézach, šalátových zálievkach alebo sladových výťažkoch. Je využívaný aj v pracích prostriedkoch a detergentoch.

Výroba:

Najrozšírenejší z trifosforečnanov – trifosforečnan sodný sa pripravuje kalcináciou zmesi hydrogén- a dihydrogénfosforečnanu sodného. Ďalším spôsobom výroby trifosforečnanov môžu byť reakcie hydroxidu sodného alebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Chemie a technologie sloučenin fosforu, Ing. Miroslav Richter, Ph.D. - [kniha]

Cookies