Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Modifikované škroby a zahusťovadlá
Charakteristika:
Trifosforečnany majú podobnú vlastnosť ako Difosforečnany, viazať vodu. Ide o regulátory kyslosti či tlmivé roztoky rozpustné vo vode.
Použitie:
Trifosforečnany sa najčastejšie pridávajú do mäsových výrobkov, pretože majú schopnosť viazať a udržiavať v nich vodu. Nachádzajú sa tiež v sladkostiach, majonézach, šalátových zálievkach alebo sladových výťažkoch. Je využívaný aj v pracích prostriedkoch a detergentoch.
Výroba:
Najrozšírenejší z trifosforečnanov – trifosforečnan sodný sa pripravuje kalcináciou zmesi hydrogén- a dihydrogénfosforečnanu sodného. Ďalším spôsobom výroby trifosforečnanov môžu byť reakcie hydroxidu sodného alebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou.
Zdroje: