E442 - Fosfatídy amónne

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Fosfatidy amónne sú amónne soli kyseliny fosfatidovej. Používajú sa predovšetkým ako emulgátory, stabilizátory alebo zvlhčujúce látky.

Použitie:

Fosfatidy amónne účinkujú ako stabilizátory, ktoré zabraňujú oddeľovaniu jednotlivých zložiek v potravinách (napr. olej a voda). Používajú sa ako emulgátory do čokolád a rastlinných olejov, majú antioxidačné účinky. Pridávajú sa do zmrzlín, jogurtov, pudingov, krémov a kakaových výrobkov.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidovej alebo zo zmesi glycerolu a čiastočne tvrdeného repkového oleja.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies