Som tak prázdny.
Ide o emulgátor a stabilizátor.
Polysorbát 20 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách. V kombinácii so sorbanmi sa používa na získanie požadovaných vlastností potravín. Ako stabilizátor účinkuje v cestách, omáčkach a krémoch. Pôsobí ako rozpúšťadlo vitamínov rozpustných v tukoch a vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle sa využíva ako emulgátor. Môžeme ho nájsť v pekárskych výrobkoch, zmrzlinách, polevách, v instantných náhradkách mlieka, zálievkach, cukrovinkách a v stužených tukoch.
Vyrába sa synteticky. Polysorbát 20 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 20-tich jednotiek, ktoré môžu byť živočíšneho pôvodu.
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]