E406 - Agar

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Agar je prírodný polysacharid vyskytujúci sa v červených morských riasach. Je priehľadný, bez chuti a bez zápachu, rozpustný v horúcej vode. Vďaka svojej vysokej gélujúcej schopnosti sa používa ako náhrada želatíny a ako zahusťovadlo alebo stabilizátor.

Použitie:

Agar sa používa predovšetkým ako želatínový prostriedok, ktorý je oproti želatíne stály aj pri vyšších teplotách. Vďaka tejto vlastnosti je agar veľmi vhodný ako zahusťovadlo vytvárajúce s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Ďalej sa používa ako stabilizátor, emulgátor a želírujúca látka. Pridáva sa do pekárenských výrobkov, na zahustenie krémov, ale aj do nápojov, zmrzlín, mrazených vaječných krémov, ovocných drení, snehového pečiva, cukrových poliev, cukroviniek, umelo prisladzovaných želé a zaváranín. Uplatňuje sa pri výrobe tavených syrov, mäsových a mliečnych výrobkov. V lekárstve sa využíva ako preháňadlo.

Výroba:

Agar sa získava z červených morských rias v oblastiach Japonska, Nového Zélandu a Indie.

Zdroje:

Agar - Wikipedie - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies