E387 - Oxystearín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Sekvestranty
Nepovolené
Charakteristika:

Oxystearín je zmes glyceridov, čiastočne oxidovaných kyselinou stearovou a ďalšími mastnými kyselinami. Má voskový charakter. V potravinárstve sa používa pri nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov alebo ako sekvestrant a odpeňovač.

Použitie:

Oxystearín pôsobí ako emulgátor proti nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov v rastlinných olejoch. Zabraňuje tiež ich pripaľovaniu pri vyprážaní a pečení. Jeho uplatnenie nájdeme aj v pekárskych výrobkoch, kde sa využíva ako nosič a lubrikant. Má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Pôsobí aj ako odpeňovač pri výrobe repného cukru a kvasníc.

Výroba:

Vyrába sa reakciou hydrogenovaného rastlinného oleja za zvýšenej teploty.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies