Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:
Fosforečnan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny fosforečnej. Je to látka bez chuti. Používa sa predovšetkým ako protispekavá látka a kypridlo.
Použitie:
Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravín, pôsobí ako stabilizátor, protispekavá a kypriaca látka. Túto zlúčeninu nájdeme v pekárskych a cereálnych výrobkoch, v koreniacich zmesiach, v soli, želé a syroch. Ako spevňujúca látka pôsobí pri výrobe konzervovanej zeleniny a ovocia. Zlepšuje kvalitu cesta a odstraňuje nežiaduce účinky kovov. Obsahuje vápnik a používa sa ako zdroj vápnika.
Výroba:
Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečnej.
Zdroje: