E341 - Fosforečnany vápenaté

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

Fosforečnan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny fosforečnej. Je to látka bez chuti. Používa sa predovšetkým ako protispekavá látka a kypridlo.

Použitie:

Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravín, pôsobí ako stabilizátor, protispekavá a kypriaca látka. Túto zlúčeninu nájdeme v pekárskych a cereálnych výrobkoch, v koreniacich zmesiach, v soli, želé a syroch. Ako spevňujúca látka pôsobí pri výrobe konzervovanej zeleniny a ovocia. Zlepšuje kvalitu cesta a odstraňuje nežiaduce účinky kovov. Obsahuje vápnik a používa sa ako zdroj vápnika.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečnej.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies