E335 - Vínany sodné

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Vínan sodný je sodná soľ kyseliny vínnej. Používa sa na úpravu kyslosti alebo ako emulgátor.

Použitie:

Vínan sodný sa používa ako regulátor kyslosti do cukroviniek, vín, nealkoholických nápojov, pekárenských výrobkov, želé, ovocných nápojov a ovocných štiav. Má funkciu stabilizátora v syroch a umelo sladených želé. V tukoch zvyšuje antioxidačné účinky a používa sa tu ako emulgátor. Má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny a tým môže zabraňovať procesu žltnutia.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny vínnej.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies