E332 - Citrónany draselné (citráty)

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Citrát draselný je priehľadný alebo biely prášok, bez zápachu, s ľahkou slanou chuťou. Používa sa predovšetkým na úpravu kyslosti. Obohacuje potraviny potrebným draslíkom. Ďalej sa delia: E332(i) dihydrogencitrát draselný, E332(ii) citrát tridraselný.dihydrogencitrát sodný, 331(ii) hydrogencitrát sodný a 331(iii) citrát sodný.

Použitie:

CCitrát draselný sa používa ako regulátor kyslosti do cukroviniek, umelo prisladzovaných želé, ovocných nápojov, džemov, syrov a salám. Využíva sa pri výrobe margarínov a v mäsových výrobkoch. Okrem toho dokáže viazať železnaté a meďnaté ióny, ktoré katalyzujú samovoľnú oxidáciu tukov, a tým môže zabraňovať procesu žltnutia. Obsahuje draslík a využíva sa na doplňovanie potravín týmto prvkom. Ďalej sa používa ako emulzný stabilizátor. Jeho uplatnenie nájdeme aj v lekárstve ako močopudný prostriedok a vďaka svojej vlastnosti regulácie pH sa používa na zníženie kyslosti moču alebo ako žalúdočný antacíd (látka, ktorá neutralizuje kyselinu chlorovodíkovú v žalúdočnej šťave a tým znižuje kyslosť v žalúdku).

Výroba:

Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu draselného do kyseliny citrónovej.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies