E320 - Butylhydroxyanizol (BHA)

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Pevná, biela látka, rozpustná v tukoch. Dodáva výraznú chuť výrobkom, v ktorých je obsiahnutá a uchováva ich pred skazením. Ako antioxidant spomaľuje žltnutie tukov a má aromatické účinky. Proti niektorým baktériám a plesniam pôsobí ako konzervant. Môže byť obsiahnutý aj v obaloch, z ktorých potom preniká do jedla.

Použitie:

BHA má široké využitie ako konzervačný prostriedok, antioxidant a stabilizátor v mnohých výrobkoch, napríklad v nápojoch, margarínoch, majonéze, zmrzline, sladkostiach, pečive, žuvačkách, želatínových dezertoch, polievkových základoch, produktoch zo zemiakov, kandizovanom ovocí, raňajkových cereáliách, tuku do pečiva a ďalších. Jeho použitie je zakázané vo výrobkoch pre deti. BHA môžeme nájsť aj v kozmetických výrobkoch.

Výroba:

Látka sa vyrába z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.

Zdroje:

Butylated Hydroxytoluene - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies