E296 - Kyselina jablčná

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Charakteristika:

Jedná sa o karboxylovú kyselinu, so silnou kyslou chuťou. Dobre sa rozpúšťa vo vode, v pevnom skupenstve je v podobe bieleho prášku. Kyselina jablčná má 2 varianty - kyselina L-jablčná (ľavotočivá, označovaná + pozitívna) a kyselina D-jablčná (pravotočivá, označovaná - negatívna). Variant L sa prirodzene vyskytuje v prírode, najviac v nezrelom ovocí, zelených jablkách, višniach, hroznách, marhuliach, hruškách, a pod. Variant D sa pripravuje synteticky.

Výroba:

Kyselina jablčná sa prirodzene vyskytuje aj v ľudskom tele, v podobe svojho aniónu, nazývanom malát. Ten je medziproduktom v citrátovom cykle ( = Krebsov cyklus ).

Zdroje:

E296, Wikipedia - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies