Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Charakteristika:
Jedná sa o karboxylovú kyselinu, so silnou kyslou chuťou. Dobre sa rozpúšťa vo vode, v pevnom skupenstve je v podobe bieleho prášku. Kyselina jablčná má 2 varianty - kyselina L-jablčná (ľavotočivá, označovaná + pozitívna) a kyselina D-jablčná (pravotočivá, označovaná - negatívna). Variant L sa prirodzene vyskytuje v prírode, najviac v nezrelom ovocí, zelených jablkách, višniach, hroznách, marhuliach, hruškách, a pod. Variant D sa pripravuje synteticky.
Výroba:
Kyselina jablčná sa prirodzene vyskytuje aj v ľudskom tele, v podobe svojho aniónu, nazývanom malát. Ten je medziproduktom v citrátovom cykle ( = Krebsov cyklus ).
Zdroje: