Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Charakteristika:
Biely prášok dobre rozpustný vo vode. Má funkciu konzervantu, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba, rastu plesní.
Použitie:
Propionán draselný je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam a vzniku nitkovitosti v chlebe a pečive. V niektorých štátoch je využívaný pri výrobe syrov, cukroviniek a muštov. Predtým nebola táto látka v SR povolená, ale dnes je pridávaná do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky (platí pre celú EÚ).
Výroba:
Získava sa z hydroxidu draselného a kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených substanciách, ako je pivo, víno alebo syry, a možno ho bežne nájsť v ľudskom tele.
Zdroje: