E282 - Propionán vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Kryštalická pevná látka, slabo zapáchajúca po kyseline propiónovej. Jej kryštáliky sú dobre rozpustné vo vode. Má funkciu konzervantu, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba a pečiva.

Použitie:

Propionan vápenatý je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam a vzniku nitkovitosti v chlebe a v pečive. V niektorých štátoch je využívaný pri výrobe syrov, sladkých náplní, džemov a želatín. Predtým nebola táto látka v SR povolená, ale dnes sa pridáva do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky.

Výroba:

Získava sa pridaním vápna do kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených substanciách, ako je pivo alebo víno.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Calcium propanoate - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]

Cookies