Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:
V čistej forme bezfarebná olejovitá kvapalina s dráždivým zápachom, dobre rozpustná vo vode aj v tukoch.
Použitie:
Bráni rastu plesní v syroch a v nátierkach a účinkuje ako ochucovadlo. Pridáva sa do chlebovej a cukrárskej múky, v ktorých zabraňuje nitkovitosti chleba. Slúži tiež ako konzervačná prísada do masla, nápojov s ovocnými príchuťami, zmrzlín, cukroviniek alebo niektorých pekárenských výrobkov.
Výroba:
Vzniká prirodzenou cestou ako vedľajší produkt kvasenia, napríklad alkoholických nápojov (pivo), ale tvorí sa aj v niektorých mliečnych výrobkoch, napríklad v syroch ementálskeho typu. Rovnako ju možno nájsť v jablkách, jahodách a čajových lístkoch. Priemyselným spôsobom sa vyrába z etylénu, vody a oxidu uhoľnatého za prítomnosti katalyzátora.
Zdroje: