E280 - Kyselina propiónová

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

V čistej forme bezfarebná olejovitá kvapalina s dráždivým zápachom, dobre rozpustná vo vode aj v tukoch.

Použitie:

Bráni rastu plesní v syroch a v nátierkach a účinkuje ako ochucovadlo. Pridáva sa do chlebovej a cukrárskej múky, v ktorých zabraňuje nitkovitosti chleba. Slúži tiež ako konzervačná prísada do masla, nápojov s ovocnými príchuťami, zmrzlín, cukroviniek alebo niektorých pekárenských výrobkov.

Výroba:

Vzniká prirodzenou cestou ako vedľajší produkt kvasenia, napríklad alkoholických nápojov (pivo), ale tvorí sa aj v niektorých mliečnych výrobkoch, napríklad v syroch ementálskeho typu. Rovnako ju možno nájsť v jablkách, jahodách a čajových lístkoch. Priemyselným spôsobom sa vyrába z etylénu, vody a oxidu uhoľnatého za prítomnosti katalyzátora.

Zdroje:

Kyselina propionová - Wikipedie - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies