Som tak prázdny.
Karboxylová kyselina, ktorá sa bežne vyskytuje v prírode, napríklad v jablkách, syroch, kakau, vínnom hrozne, odstredenom mlieku, pomarančoch, broskyniach alebo jahodách. V prírode môže tvoriť až 16% podiel v prirodzenom octe, ktorý vzniká kvasením alkoholických tekutín. Ide o viskóznu, bezfarebnú a vo vode rozpustnú kvapalinu ostrého zápachu so silnými antimikrobiálnymi účinkami.
Využíva sa predovšetkým ako tradičný prostriedok na okysľovanie a dochucovanie rôznych pokrmov (ocot), ale aj ako konzervant zabraňujúci rastu baktérií a kvasiniek. Jej vlastnosti z nej tiež robia dobré rozpúšťadlo (najmä farbív, gúm, živíc a éterických olejov) a látku využívanú na úpravu pH. V potravinách sa vyskytuje najmä v nakladanej zelenine a hubách, v šalátových zálievkach, majonézach, omáčkach, čalamádach, marinádach, kečupoch a pekárskych výrobkoch.
Na potravinárske účely sa pripravuje z liehu, muštov či ovocných vín a najčastejšie ide o jej 5% vodný roztok známy ako ocot, ktorý nachádza široké využitie v potravinárskom priemysle. Vyrába sa niekoľkými spôsobmi - karbonyláciou metanolu, oxidáciou acetaldehydu alebo etylénu či prírodnou fermentáciou.