E236 - Kyselina mravčia

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Nepovolené
Charakteristika:

Ide o bezfarebnú kvapalinu s vysoko korozívnymi vlastnosťami a prenikavým zápachom. Prirodzene sa vyskytuje v jablkách alebo v ďalšom ovocí, alebo v sekréte mravcov. Má konzervačné účinky proti plesniam a hubám.

Použitie:

Používa sa ako odvápňovač a tiež ako konzervant zvieracieho krmiva (siláže). Látka má schopnosť liečiť chorobu včiel varroamilbe. V kozmetike má využitie vo vlasových prípravkoch alebo ako odstraňovač farieb.

Výroba:

Vyrába sa oxidáciou metylalkoholu alebo hydrolýzou. Je vedľajším produktom pri výrobe kyseliny octovej.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]

Cookies