E234 - Nisin

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Nizín je peptid, ktorý má veľmi nízku molekulárnu hmotnosť. Vyskytuje sa vo forme kryštálov. Vyskytuje sa prirodzene v rôznych druhoch syra. Má veľmi dobré účinky proti mnohým patogénnym baktériám. Je stabilný v kyslých potravinách.

Použitie:

Používa sa v syroch a iných výrobkoch zo syra, konzervovanej zelenine a ovocí, pudingoch či rôznych omáčkach. Ďalej napr. v kozmetike.

Výroba:

Vyrába sa z baktérií Lactococcus lactis alebo Streptococcus lactis, ktorá samovoľne produkuje mliečne kyseliny.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies