E226 - Siričitan vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Siričitany (E220 - E228)
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Táto soľ sa vyskytuje vo forme bieleho prášku. Obsahuje 45% oxidu siričitého. Ide o konzervant, ktorý najmä ničí baktérie a ďalej pôsobí proti kvasinkám a hubám. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, a pod.). Predtým sa siričitany používali na dezinfekciu vínnych nádob.

Použitie:

Látka sa používa pri bielení cukrov, chmeľu, ďalej v marmeládach, džemoch, ovocných nápojoch, víne, zázvorovom pive, syroch, sušenom ovocí, sušenej fazuli, výrobkoch zo zemiakov, želatíne.

Výroba:

Pridávaním plynu oxidu siričitého do lúhu (v tomto prípade vápenatého) vznikajú soli - siričitany.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies