Som tak prázdny.
Táto soľ sa vyskytuje vo forme bieleho prášku. Obsahuje 45% oxidu siričitého. Ide o konzervant, ktorý najmä ničí baktérie a ďalej pôsobí proti kvasinkám a hubám. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, a pod.). Predtým sa siričitany používali na dezinfekciu vínnych nádob.
Látka sa používa pri bielení cukrov, chmeľu, ďalej v marmeládach, džemoch, ovocných nápojoch, víne, zázvorovom pive, syroch, sušenom ovocí, sušenej fazuli, výrobkoch zo zemiakov, želatíne.
Pridávaním plynu oxidu siričitého do lúhu (v tomto prípade vápenatého) vznikajú soli - siričitany.