E219 - Metylparahydroxybenzoát sodná soľ

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Metylparahydroxybenzoát sodná soľ sa rovnako ako ostatné parabény používa ako konzervačné činidlo pôsobiace proti plesniam, hubám a baktériám.

Použitie:

Používa sa do pekárenských výrobkov, nealkoholických nápojov, džúsov, jablčného muštu, sladkostí, džemov, marmelád, zmrzlín, syrov, múky. Rovnako ako ostatné parabény sa tiež používa v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

Výroba:

V prírode sa voľne nevyskytuje, vyrába sa synteticky.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies