E218 - Metylparahydroxybenzoát

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Metylparabén patrí do skupiny parabénov, používa sa ako konzervačné činidlo pôsobiace proti plesniam, baktériám a hubám. Používa sa v kyslých potravinách s pH <5.5.

Použitie:

Používa sa do pekárenských výrobkov, nealkoholických nápojov, džúsov, jablčného muštu, sladkostí, džemov, marmelád, zmrzlín, syrov, múky. Rovnako ako ostatné parabény sa tiež používa v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

Výroba:

V prírode sa voľne nevyskytuje, vyrába sa synteticky z kyseliny benzoovej.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies