E213 - Benzoan vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Ide o látku účinnú proti plesniam aj baktériám. Látka nie je efektívna proti hubám a v prostredí s pH vyšším ako 5. Benzoany sa všeobecne v prírode vykytujú veľmi často - napr. v brusniciach, slivkách, škorici, v zrelom klinčeku a jablkách.

Použitie:

Na komerčné účely sa vyrába buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoovej hydroxidy alebo z toluénu.

Výroba:

S Benzoanom vápenatým sa stretneme najmä v koncentrovanom ananásovom džúse. Ďalej napr. v žuvačkách, margarínoch, zmrzline.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : E213: Calcium benzoate / Benzoic acid calcium salt - [web]

Cookies