Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Charakteristika:
Ide o ďalší zo skupiny sorbanov, ktoré sa používajú ako konzervanty, ktoré zabraňujú šíreniu baktérií, plesní a húb v potravinách. Látka je zle rozpustná vo vode a tukoch.
Použitie:
Sorban vápenatý sa používa ako konzervant do nápojov, zázvorového piva, jablčného muštu, vína, olív v slanom náleve, pečiva, čokoládových sirupov, čerstvých ovocných koktailov, mandarínkového pyré, šalátov, tvarohových koláčov, náplní do koláčov, sladkého drievka, balených syrov a umelo zlezených želé. Využitie sorbanu vápenatého je tiež vo výrobe obalov na margaríny, maslá a syry. Ďalej sa používa aj v kozmetike pri výrobe mastí.
Výroba:
Sorban vápenatý sa vyrába syntetickou cestou pridaním vápna do kyseliny sorbovej.
Zdroje: