E203 - Sorban vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Ide o ďalší zo skupiny sorbanov, ktoré sa používajú ako konzervanty, ktoré zabraňujú šíreniu baktérií, plesní a húb v potravinách. Látka je zle rozpustná vo vode a tukoch.

Použitie:

Sorban vápenatý sa používa ako konzervant do nápojov, zázvorového piva, jablčného muštu, vína, olív v slanom náleve, pečiva, čokoládových sirupov, čerstvých ovocných koktailov, mandarínkového pyré, šalátov, tvarohových koláčov, náplní do koláčov, sladkého drievka, balených syrov a umelo zlezených želé. Využitie sorbanu vápenatého je tiež vo výrobe obalov na margaríny, maslá a syry. Ďalej sa používa aj v kozmetike pri výrobe mastí.

Výroba:

Sorban vápenatý sa vyrába syntetickou cestou pridaním vápna do kyseliny sorbovej.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies