E172 - Oxidy a hydroxidy železa

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Ide o celý rad prírodných či syntetických farbív. Môžu mať farbu od červeno-hnedej cez čierno-oranžovú až po žltú. Nie sú rozpustné vo vode. Delí sa do podskupín.

Použitie:

Používajú sa najmä na farbenie vaječných škrupín, paštét, rybích výrobkov ako sú krevetové a lososové pasty alebo vo zvieracích krmivách. Ďalej napr. v kozmetike - make-upoch alebo v púdroch na tvár.

Výroba:

Vzhľadom na finančnú náročnosť výroby z prírodných materiálov sa tieto farbivá získavajú úplne synteticky zo železného prášku. Výroba prebieha zmiešaním síranu železitého a zásady a následne prebehne oxidácia za prítomnosti horúceho vzduchu.

Zdroje:

E172 - UK food guide - [web]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies