E163 - Anthokyany

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Ide o skupinu prírodných intenzívnych farbív, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, v rastlinnej miazge kvetov, ktorým dodáva modrú, červenú alebo fialovú farbu. Farba je silne ovplyvnená kyslosťou či zásaditosťou prostredia, v ktorom sa vyskytuje. Pri nízkom pH je farbivo červené, pri vysokom je modré. V prírode existuje okolo sto druhov resp. zlúčenín anthokyanov, vyskytujúcich sa napr. v grepe, brusniciach, čerešniach, malinách, hroznovom víne či slivkách. Sú pomerne nestabilné, preto sa nepoužívajú často. V kyslom prostredí je ich stabilita prijateľná.

Použitie:

Farbivo sa používa na farbenie kyslých potravín, napr. vína, brusnicového džúsu, v nápojoch s obsahom oxidu uhličitého, čiastočne v dezertoch, jogurtoch, mliečnych výrobkoch, zmrzlinách, müsli tyčinkách, a pod.

Výroba:

Pre potravinársky priemysel sa získava najmä z grepov, zo zvyškových častí pri lisovaní ovocných štiav alebo zo šupiek hrozna. Získaný extrakt je následne vysušený a môže obsahovať antioxidanty či triesloviny.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies