E161g - Kantaxantín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Ide o farbivo, ktoré dodáva pokrmom ružovú farbu. Nachádza sa v jedlých hubách, kôrovcoch, pstruhoch, lososoch alebo sfarbuje pokožku tropického vtáctva. Ľahko sa vstrebáva v tukoch. Hlavný zdroj príjmu tejto látky u ľudí je nepriamy, tzn. konzumáciou napr. mäsa zo zvierat, ktoré sú pravidelne kŕmené potravou obsahujúcou kantaxantín, slepačích vajec, a pod.

Použitie:

Zmrzlina, cukrovinky, omáčky, krekry, rybie polotovary, zálievky, nápoje, atď. Ďalej sa tiež používa napr. v tabletách pre lepšie opaľovanie pokožky.

Výroba:

Vyrába sa synteticky z prírodných materiálov, napr. z húb - kuriatko jedlé alebo z peria plameniakov. Vo väčšine prípadov sa však získava úplne syntetickou cestou z karoténu.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : E161g Canthaxanthin - [web]
Food aditives - Evropská komise - DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin) - [web]

Cookies