E160a - Karotény

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Charakteristika:

Prírodné alebo prírodne identické jasne žlté až oranžové farbivá. Môžeme ich ďalej rozdeliť do dvoch kategórií.

Použitie:

Beta karotén je označovaný ako vitamín A, pretože z beta-karoténu si telo dokáže práve vitamín A vytvoriť (6 gramov karoténu je pretvorených v tele na 1 gram vitamínu A). Na farbenie potravín sa však používa jeho syntetická forma. Beta-karotén pôsobí ako antioxidant, stimuluje imunitný systém a bolo preukázané, že pozitívne pôsobí proti srdcovým chorobám, rakovinám pľúc, tráviaceho traktu, žalúdka, a pod. Je rozpustný v oleji, nie však vo vode. Prírodný beta-karotén sa vyskytuje prevažne v žltom a oranžovom ovocí, zelenine av listoch rastlín. Nájdeme ho napríklad v mrkve, masle, špenáte, šaláte, paradajkách, zemiakoch či ananásovom melóne. Nahrádza niektoré žlté farbivá, ktoré sa získavajú z uhoľného dechtu. Je čiastočne ničený bežným varením a ohrievaním v mikrovlnnej rúre.

Výroba:

Získavajú sa za pomoci rozpúšťadiel z rôznych rastlín vo forme červených kryštálov, prípadne vo forme kryštalického prášku. Najhojnejšie sa vyskytujú v karotke alebo v palmovom oleji. Pre potravinársky priemysel je vyrábaný synteticky a má odlišnú molekulárnu štruktúru oproti prírodnému beta-karoténu.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]

Cookies