E155 - Hnedá HT (CI potravinárska hnedá 3)

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
BezpečnosťNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Ide o látku patriacu do kategórie tzv. azofarbív. Skladá sa zo samotného farbiva, chloridu sodného alebo síranu sodného. Má červenohnedú farbu pripomínajúcu farbu čokolády. Je veľmi dobre rozpustné vo vode.

Použitie:

Používa sa na farbenie čokolád, cukroviniek, pečiva, korenia, omáčok, polievok alebo rybích výrobkov.

Výroba:

Podobne ako všetky ostatné azofarbivá sa vyrábajú synteticky z uhoľného dechtu.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies