E1422 - Acetát zosieťovaného adipátu škrobu

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

Acetát zosieťovaného adipátu škrobu je stabilizátor a zahusťovadlo. Je odolný proti vysokým teplotám a miešaniu (tzn. nemení štruktúru alebo vlastnosti, keď je miešaný). Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g.

Použitie:

Použitie: látky je predovšetkým v rôznych omáčkach, zálievkach, kečupoch ale aj niektorých jogurtoch.

Výroba:

Vyrába sa pôsobením 8% anhydridu kyseliny octovej a maximálne 0,12% kyseliny adipovej na bežný škrobovej. Maximálna úroveň acetylových skupín v škrobe je 2,5%, adipylových skupín max. 0,09%.

Zdroje:

Food-Info.net : E-numbers : E1422: Acetylated di-starch adipate - [web]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies