E1404 - Oxidovaný škrob

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

Pri jeho výrobe dochádza k narušovaniu glukosidických väzieb a vznikajú karboxylové a karbonylové skupiny. Najmä karboxylové skupiny sú dôvodom ich stabilnej tuhšej viskozity. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g.

Použitie:

Používa sa ako stabilizátor a zahusťovadlo. Vyrábajú sa z neho rôzne želé sladkosti, cukríky, čili omáčky a podobné potraviny, pri ktorých je vyžadovaná vyššia hustota ich konzistencie.

Výroba:

Vyrába sa oxidáciou škrobových granúl, podobne ako bielený škrob.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies