E1200 - Polydextrózy

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:

Polydextrózy sú stabilizátory, zahusťovacie a zvlhčujúce látky a plnidlá. Jedná sa o zmiešané prísady do jedál. Dokáže nahradiť sacharózu v mrazených dezertoch, cukrovinkách a iných sladkých jedlách a znižuje kalorickú hodnotu jedla až na polovicu. Nedá sa ním však nahradiť sacharín ani iné ďalšie sladidlá.

Použitie:

Látka sa používa pri výrobe nízkokalorických jedál, jogurtov, cukroviniek, pekárenských výrobkov, čokolád, müsli tyčiniek, žuvačiek, droždia a pod. Ďalej sa používa pri výrobe pleťových krémov. Má použitie ako stabilizátor, plnidlo, zahusťovadlo alebo zvlhčujúca látka.

Výroba:

Polydextrózy vznikajú reakciou glukózy, sorbitolu a kyseliny citrónovej.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Databáze EFSA - [web]

Cookies