Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:
Polydextrózy sú stabilizátory, zahusťovacie a zvlhčujúce látky a plnidlá. Jedná sa o zmiešané prísady do jedál. Dokáže nahradiť sacharózu v mrazených dezertoch, cukrovinkách a iných sladkých jedlách a znižuje kalorickú hodnotu jedla až na polovicu. Nedá sa ním však nahradiť sacharín ani iné ďalšie sladidlá.
Použitie:
Látka sa používa pri výrobe nízkokalorických jedál, jogurtov, cukroviniek, pekárenských výrobkov, čokolád, müsli tyčiniek, žuvačiek, droždia a pod. Ďalej sa používa pri výrobe pleťových krémov. Má použitie ako stabilizátor, plnidlo, zahusťovadlo alebo zvlhčujúca látka.
Výroba:
Polydextrózy vznikajú reakciou glukózy, sorbitolu a kyseliny citrónovej.
Zdroje: