Som tak prázdny.
Kurkumín je prírodné farbivo sýto žltej až oranžovej farby. Dáva jedlám mierne horkastú a drevnatú chuť. Zámerne zamieňaný za drahý šafran. Verne nahrádza žltú farbu vajec pri pečive.
Turmerik aj kurkumín majú svoje miesto v tradičnej ázijskej kuchyni. Typicky sa vyskytuje v karí korení, kari pastách, vanilkových pudingoch, vanilkových dezertoch, žuvačkách, jogurtoch, syroch, zmrzlinách, instantných polievkach, horčiciach, nealko nápojoch a margarínach. Bežne je použité v zmesiach s alkoholom či polysorbátmi (E432 – E463). V priemysle nájde uplatnenie pri farbení dreva, lakov, pri výrobe papiera, mastí či vosku.
Získava sa z čerstvých a sušených podzemkov alebo koreňov turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), čo je rastlina príbuzná zázvoru. Je dovážaný z Číny, Indie a Pakistanu. Na extrakciu čistého kurkumínu sa používajú organické rozpúšťadlá.