Som tak prázdny.
Jedná sa o nízkokalorické sladidlo, ktoré sa používa aj ako zvlhčovadlo. Obsahuje cca 50% objemu kalórií oproti sacharóze, ale dosadzuje iba cca 40% jej sladkosti, jeho chuť je ale veľmi dobrá. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, teda je to látka vhodná pre diabetikov. Používa sa v kombinácii s ďalšími sladidlami. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje zubný kaz.
Používa sa najmä v cukrovinkách a žuvačkách, menej často v alkoholických/nealkoholických nápojoch, mäsových výrobkoch, instantných jedlách, pikantných omáčkach a v ďalších potravinách. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Ako samostatné sladidlo sa takmer nepoužíva.
Získava sa z mliečneho cukru - laktózy, na výrobu sa teda využíva mlieko.