E966 - Laktitol

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Jedná sa o nízkokalorické sladidlo, ktoré sa používa aj ako zvlhčovadlo. Obsahuje cca 50% objemu kalórií oproti sacharóze, ale dosadzuje iba cca 40% jej sladkosti, jeho chuť je ale veľmi dobrá. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, teda je to látka vhodná pre diabetikov. Používa sa v kombinácii s ďalšími sladidlami. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje zubný kaz.

Použitie:

Používa sa najmä v cukrovinkách a žuvačkách, menej často v alkoholických/nealkoholických nápojoch, mäsových výrobkoch, instantných jedlách, pikantných omáčkach a v ďalších potravinách. Má tiež funkciu plnidla v nízkokalorických potravinách. Ako samostatné sladidlo sa takmer nepoužíva.

Výroba:

Získava sa z mliečneho cukru - laktózy, na výrobu sa teda využíva mlieko.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Lactitol | The Calorie Control Council - [web]

Cookies