E959 - Neohesperidín DC

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Jedná sa o syntetické sladidlo, prípravok na zvýraznenie chuti a arómu, regulátor chuti. Látka je mnohonásobne sladšia ako bežný stolný cukor (asi 1000x) a má ľahkú chuť mentolu. V horkých potravinách znižuje horkosť a dodáva sladšiu chuť.

Použitie:

Používa sa v pekárskych výrobkoch, nápojoch, raňajkových cereáliách, syroch, žuvačkách, korení, vaječných výrobkoch, rybích produktoch, mrazených ovocných zmrzlinách, želé, instantnej káve či čaji, džemoch, mliečnych produktoch, orechových výrobkoch, sladkých omáčkach. Využíva sa aj v pivovarníctve, do zubných pást či ústnych vôd. Používa sa tiež ako prísada do krmív.

Výroba:

Vyrába sa extrahovaním horkej látky (neohesperidín) z grapefruitových šupiek, nezrelých pomarančov. Táto látka je ošetrená lúhom a premenená na Neohesperidín DC.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies