E640 - Glycín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Glycín je najjednoduchšia aminokyselina. V prírode sa nachádza v mnohých rastlinných aj živočíšnych bielkovinách. Najviac je obsiahnutý v kolagéne a elastíne. Glycín je neesenciálna aminokyselina, vzhľadom biela kryštalická látka. Má sladkú chuť.

Použitie:

V potravinárskom priemysle má glycín široké využitie: používa sa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pre svoju sladkú chuť je glycín používaný na maskovanie pachuti sacharínu a aspartámu. Využíva sa aj pre svoje želírovacie schopnosti. Používa sa pri zdobení cukroviniek a v čokoláde a ako prísada v alkoholických nápojoch. Je to antioxidant s využitím ako prísada proti žltnutiu tukov a olejov. Spolu s kyselinou askorbovou urýchľuje glycín údenia bez použitia dusitanov. Glycín obsahujú aj proteínové nápoje a doplnky stravy. Ako puffer pôsobí proti prekysleniu žalúdka. Je známy aj ako prímes do krmív pre domáce a hospodárske zvieratá.

Výroba:

Glycín sa vyrába z cukrovej trstiny alebo zo želatíny. Môže sa vyrábať aj synteticky - na technické a priemyselné účely.

Zdroje:

Glycine - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]
What's Really in Your Basket?, Bill Statham - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies