E636 - Maltol

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Nepovolené
Charakteristika:

Biely kryštalický prášok s karamelovo ovocnou vôňou cukrovej vaty. Je rozpustný v horúcej vode. Nachádza sa v kôre mladých smrekovcov, v semenách a ihličí borovice, v čakanke, v dechtoch izolovaných z dreva, v praženom slade. Názov tejto organickej zlúčeniny je odvodený od sladu.

Použitie:

Používa sa v alkoholických nápojoch, zmrzlinách, cukrovinkách, pečive a sušienkach, želatínových cukrovinkách, žuvačkách a želé ako umelá aromatická prísada kávová, čokoládová, vanilková, oriešková, javorová a ovocná. Dodáva chlebu a pečivu čerstvú vôňu ako „práve upečeného“. Má schopnosť potlačiť horkastú chuť umelých sladidiel.

Výroba:

Maltol vzniká pri pečení chleba, pri pražení kávových a kakaových bôbov. Maltol sa vyrába synteticky.

Zdroje:

Maltol - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Food additives, Dr. Christine Farlow - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
116. Maltol (FAO Nutrition Meetings Report Series 44a) - [web]

Cookies