E634 - Vápenaté ribonukleotidy

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Živočíšny pôvodNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Vyskytuje sa prirodzene vo všetkých tkanivách. Je to zmes vápenatej soli inosin-5'-monofosfátu a vápenatej soli guanozín-5'-monofosfátu. Biela kryštalická látka alebo prášok bez vône, charakteristickej chuti.

Použitie:

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu, najmä v chrumkách a zemiakových lupienkoch, instantných potravinách s rezancami, v koláčoch plnených mäsom, zeleninou alebo ovocím.

Výroba:

Zdrojom na výrobu vápenatých nukleotidov sú živočíšne oleje a tuky.

Zdroje:

355. Calcium and sodium-5'-ribonucleotides (WHO Food Additives Series 6) - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
What's Really in Your Basket?, Bill Statham - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies