E579 - Glukonan železnatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Jedná sa o železnatú soľ kyseliny glukónovej, používa sa ako antioxidant alebo látka pomáhajúca upravovať farebnosť. Jedná sa o svetlo zelenožltý až žltkasto-šedý prášok alebo granuly, môže slabo voňať po pálenom cukre. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.

Použitie:

Používa sa ako stabilizátor farby čiernych olív, konzervovaných fazulí, hráška. Nájdeme ho aj v ovocných šťavách alebo v instantných potravinách alebo potravinových doplnkoch. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba:

Vyrába sa z kyseliny glukónovej jej neutralizáciou.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : E579 : Iron gluconate - [web]

Cookies