E527 - Hydroxid amónny

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Hydroxid amónny slúži na úpravu pH, pomáha ako kypriaca látka. Považuje sa za bezpečný. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie.

Použitie:

Používa sa na korekcie kyslosti, zlepšuje rozpustnosť bielkovín a kakaa, pomáha pri spracovaní pitnej vody. Ďalej sa využíva na výrobu karamelov, cukrárskych a pekárenských výrobkov alebo syrov. Nájdeme ho aj v priemysle zaoberajúcom sa spracovaním krmiva pre zvieratá. Používa sa ako detergent na odstraňovanie škvŕn, nájdeme ho v niektorých farbách na vlasy.

Výroba:

Vyrába sa z amoniaku pridaním vody. Amoniak sa získava priamou syntézou z vodíka a dusíka v reaktore pri vysokých teplotách a tlakoch, ako katalyzátor sa používa pórovité modifikované železo. Vzniká číra, bezfarebná kvapalina s veľmi ostrým charakteristickým zápachom, na vzduchu amoniak z roztoku veľmi rýchlo uniká.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies