E523 - Síran amonnohlinitý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Síran hlinito-draselný slúži na reguláciu kyslosti, na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa, pridáva sa do prášku na pečenie. Neboli preukázané škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou označený ako kontaminant.

Použitie:

Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhoriek v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Nájdeme ho v prášku do pečiva, kde plní kypriacu funkciu. Upravuje pH.

Výroba:

Síran hlinito-sodný je možné získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies