E507 - Kyselina chlorovodíková

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Bezfarebná alebo mierne žltkastá kvapalina; silná žieravina.

Použitie:

V potravinárstve sa používa pri výrobe prídavných látok a manipulácia s ňou musí byť veľmi opatrná. Nachádza uplatnenie pri modifikácii potravinového škrobu, pri priemyselnej výrobe glutamátu sodného a želatíny, pri premene kukuričného škrobu na sirup a ako stabilizátor pH v pivovarníctve.

Výroba:

Vzniká rozpustením plynného chlorovodíka vo vode.

Zdroje:

Kyselina chlorovodíková - Wikipedie - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies