E500(iii) - Seskvikarbonát sodný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Seskvikarbonát sodný sa vyskytuje v podobe bielych kryštálov, vločiek alebo ako prášok rozpustný vo vode.

Použitie:

Uhličitan, hydrogénuhličitan a seskvikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia, teda bývajú na potravinách súhrnne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. Seskvikarbonát sodný pôsobí ako neutralizátor v masle, smotane či zmrzlinách a využíva sa pri spracovaní olív pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao a v ​​konzervovanom hrášku.

Výroba:

Sekvikarbonát sodný je ekvimolárnou zmesou uhličitanu sodného a hydrogénuhličitanu sodného.

Zdroje:

x - x

Cookies