E482 - Stearoyllaktylát vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Biely až mierne žltkastý sypký prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom.

Použitie:

Tento emulgátor a stabilizátor sa používa v pekárenskom priemysle ako látka spevňujúca cesto, ktoré potom má vyšší objem a dlhšiu trvanlivosť. Rovnako uľahčuje úpravu umelých šľahačiek a vaječných bielkov, pridáva sa do margarínov (všeobecne slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja) a zmesí nahrádzajúcich mlieko do kávy. Stearoyllaktylát možno nájsť aj v majonézach, instantných polievkach či zmrzlinách.

Výroba:

Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou hydroxidom vápenatým.

Zdroje:

Calcium stearoyl-2-lactylate - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies