E477 - Estery propylénglykolu s mastnými kyselinami

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Biele voskovité vločky, perličky alebo pevné látky.

Použitie:

Ide o emulgátory a stabilizátory, ktoré sa uplaťujú pri pečení báboviek, tort a podobných výrobkov, v ktorých napomáhajú zmiešaniu tuku s tekutinou, stabilizujú vzniknuté emulzie a podporujú spojenie vzduchu a tuku. Objavujú sa v rôznych tukoch, margarínoch, majonézach, instantných polievkach a sušenom alebo ochutenom mlieku.

Výroba:

Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou propylénglykolu niektorými mastnými kyselinami.

Zdroje:

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies