E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín, horečnaté soli mastných kyselín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Biele alebo krémovo biele ľahké prášky, šupinky alebo polotuhé látky. Bližšie delenie: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín a 470 b - horečnaté soli mastných kyselín.

Použitie:

Tieto látky sú využívané ako emulgátory, stabilizátory a protispekavé látky. Vyskytujú sa v pekárenských výrobkoch, ako sú napríklad bábovky, koláče alebo chlieb. V rámci EÚ sa objavujú v čoraz väčšom množstve potravín, napríklad v prášku do pečiva, kockovom cukre či cesnakovom a cibuľovom granuláte. Niektoré soli mastných kyselín sa používajú ako lubrikanty alebo látky zabraňujúce prichyteniu.

Výroba:

Vyrábajú sa reakciou oxidov príslušných prvkov s mastnými kyselinami.

Zdroje:

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies