Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Charakteristika:
Biele alebo krémovo biele ľahké prášky, šupinky alebo polotuhé látky. Bližšie delenie: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín a 470 b - horečnaté soli mastných kyselín.
Použitie:
Tieto látky sú využívané ako emulgátory, stabilizátory a protispekavé látky. Vyskytujú sa v pekárenských výrobkoch, ako sú napríklad bábovky, koláče alebo chlieb. V rámci EÚ sa objavujú v čoraz väčšom množstve potravín, napríklad v prášku do pečiva, kockovom cukre či cesnakovom a cibuľovom granuláte. Niektoré soli mastných kyselín sa používajú ako lubrikanty alebo látky zabraňujúce prichyteniu.
Výroba:
Vyrábajú sa reakciou oxidov príslušných prvkov s mastnými kyselinami.
Zdroje: