E436 - Polyoxyetylénsorbitantristearát

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Polysorbát 65 má podobné vlastnosti aj použitie ako E433.

Použitie:

Polysorbát 65 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách. Využíva sa v instantnej smotane do kávy ako látka zlepšujúca jej rozpustnosť a v umelých šľahačkách zamedzuje oddeleniu oleja. Vo výrobkoch práškového charakteru má funkciu zvlhčovadla. Ďalej sa pridáva do pekárenských výrobkov, tortových zmesí, poliev a náplní, do stužených olejov, cukroviniek, zmrzlín, mrazených vaječných krémov, ovocných drení, do zálievok, instantných náhradiek mlieka, do majonéz a nízkokalorických dressingov. Môže tiež zlepšovať vstrebávanie látok rozpustných v tukoch.

Výroba:

Látka sa vyrába synteticky. Polysorbát 65 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 65 jednotiek, ktoré môžu byť živočíšneho pôvodu.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies