E431 - Polyoxyetylén monostearát

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Odpeňovače
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Polyoxyetylén monostearát je zmes mono- a distearátov polyoxyetylén polymérov s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 40-tich jednotiek. Používa sa ako emulgátor a odpeňovač.

Použitie:

Polyoxyetylén monostearát sa pridáva do chleba, aby zostal dlhšie čerstvý. Využíva sa pri výrobe vína. Ako odpeňovač sa používa do rôznych spracovaných výrobkov alebo do sladových extraktov a ako emulgátor do mrazených dezertov. Ďalej sa pridáva do farmaceutických cukroviniek, majonéz, nízkokalorických dressingov.

Výroba:

Vyrába sa synteticky esterifikáciou polyetyl ​​alkoholov a kyseliny stearovej, ktorá sa získava z hovädzieho tuku.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies