E407a - Guma Euchema

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Guma Euchema je karagénan s vyšším obsahom celulózy a vyskytuje sa v červených morských riasach (druh Eucheuma spinosus alebo Eucheuma cottonii). Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, želírujúca látka a emulgátor.

Použitie:

Guma Euchema zlepšuje gélové vlastnosti potravín, zlepšuje textúru dezertov a mrazených mliečnych výrobkov a v spracovaných mäsových výrobkoch pôsobí ako emulgátor. Ďalej sa pridáva do nízkotučných jogurtov, zmrzlín a cukroviniek.

Výroba:

Získava sa z červených rias pôsobením horúcej zásaditej vody.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies